Over de schrijver

Beste lezer, welkom op mijn website.

ilja mostert-amsterdams verledenMijn naam is Ilja Mostert. Van jongs af aan ben ik bevlogen in alles wat met geschiedenis en archeologie te maken heeft. In 2011 studeerde ik af als archeoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Ik specialiseerde mij in de Nederlandse archeologie in de periode Middeleeuwen tot Nieuwe Tijd (circa 1000-1800 n. Chr.). Met veel plezier heb ik deze studie doorlopen en op uiteenlopende plekken veldwerk verricht. Zo onderzocht ik een 11e eeuwse boerderij in Domburg, een Romeinse nederzetting te Veldhoven, fort Knodsenburg te Nijmegen, middeleeuwse dorpskerken in Veere en lepels op het Damrak en Rokin. Ook deed ik veldonderzoek op Zakynthos (Griekenland). Ik genoot van de ontdekkingen en de gezelligheid bij dergelijke opgravingen. Maar ondanks het plezier tijdens deze onderzoeken genoot ik het meest van het onderzoek in het archief. Zo ontdekte ik de afgelopen jaren dat ik diep van binnen op de eerste plaats een historicus ben: anders dan de rasechte archeoloog spit ik liever in archiefstukken dan in de modder.

Ik ben geboren en getogen in Middelburg maar sinds het begin van mijn studie, in 2006, woon ik in Amsterdam. Bij de verhuizing naar deze stad is een zaadje gelegd voor wat nu één van mijn grote passies is: de geschiedenis van Amsterdam. Wonen in een stad  als Amsterdam is voor een historische archeoloog een voorrecht. De eeuwenlange bewoning zorgt voor een enorm rijke geschiedenis waarover nog genoeg kennis te vergaren en verspreiden valt. Met name de 16e en 17e eeuw spreken mij aan: de periode waarin in Amsterdam de basis is gelegd voor de stad die het tegenwoordig is. Tijdens mijn studie volgde ik al verscheidene keuzevakken die betrekking hadden op deze plek. Daarnaast verslond ik alle informatie over de geschiedenis van deze mooie stad. Mijn boekenkast staat vol oude en nieuwere boeken over haar historie. En van het Amsterdams stadsarchief was, en ben ik nog steeds, een trouw bezoeker. Ondanks  mijn roots in Zeeland, durf ik  wel te beweren meer te weten over de geschiedenis van Amsterdam  dan menig “echte” Amsterdammer.

Wandelend door de stad zie ik de restanten van deze prachtige geschiedenis. Wie er oog voor heeft kan de historie van de stad ter plekke tot leven laten komen. Het Damrak en het Rokin veranderen weer in brede wateren vol met schuiten met koopwaar. Op de plek van het station meren grote VOC schepen aan. Op de Dam zie je niet langer straatartiesten en toeristen maar hoor je het kabaal van schreeuwende schippers en kooplieden die hun waar naar de Waag brengen. De geuren van wiet en Mac Donalds worden verdreven door een mengeling van stinkend grachtenwater, vis en exotische specerijen.

Mijn kennis en bevlogenheid van de geschiedenis van Amsterdam wil ik graag met anderen delen. Mijn droom is ook om hier mijn werk van te maken. Zo nu en dan geef ik een historische wandeling door de stad en neem ik anderen mee in de wereld die ik zie als ik door de stad loop. Deze website is voor mij een manier om anderen een kijkje te geven in de boeiende geschiedenis van deze stad. Geen politiek verslag maar een kijkje in het alledaagse leven. In de archieven ligt een wereld aan informatie verscholen. Door deze website hoop ik beetje bij beetje de geheimen uit het archief aan een breder publiek te kunnen onthullen.

Ik wens u veel leesplezier.