WerkenScheepvaart:

In Amsterdam waren boten van levensbelang. De groei van de handel zorgde ervoor dat er steeds meer boten nodig waren. De boten werden steeds groter om zoveel mogelijk goederen mee te vervoeren. Binnen de stad zelf wemelde het van de kleine bootjes die de vele pakhuizen voorzagen van allerlei goederen. Niet alleen de verschillende scheepstypes zal worden besproken, ook de locaties waar deze schepen werden gebouwd en wat daar voor nodig was komt ter sprake.Handel:

Al vanaf de Middeleeuwen was handel de kurk waarop Amsterdam bleef drijven. Eerst was deze handel voornamelijk op Europa gericht maar na de expedities naar Indië en de oprichting van de VOC werden de wereldzeeën bevaren om geld te verdienen. Mede dankzij de oprichting van de Beurs en de Wisselbank groeide Amsterdam uit tot financieel centrum van de wereld. In dit hoofdstuk wordt een kijkje gegeven in de verschillende facetten van de handel in Amsterdam.Ambacht:

In Amsterdam waren talloze ambachtslieden actief. Zo zorgden boekdrukkers voor de verspreiding van allerlei literatuur, brouwers verschaften de bevolking bier en tinnengieters vervaardigden de mooiste kannen om het bier in te doen. Veel ambachten werden ondergebracht in een gilde. Het monopolie dat de gilden hiermee bereikten zorgde ervoor dat concurrentie bijna onmogelijk was. Zowel de gilden als de arme handwerkslieden worden besproken.

DelenShare on Facebook